با خمیر هزارلا چی درست کنم

خمیر هزارلا یا هزارلایه یکی از پرکاربرد ترین نوع خمیر است که به کمک آن میتوان مدل های مختلفی از نان، شیرینی و دسرهای خوش طعم را تهیه و نوش جان کرد. 

با خمیر هزارلا چی درست کنم

 

خمیر هزارلا یا هزارلایه یکی از پرکاربرد ترین نوع خمیر است که به کمک آن میتوان مدل های مختلفی از نان، شیرینی و دسرهای خوش طعم را تهیه و نوش جان کرد. اگر شما هم به آشپزی و پخت انواع نان و شیرینی علاقمند باشید، حتما برای یک بار هم که شده به این فکر افتاده اید که شیرینی های متنوع تهیه کنید و یا برای صبحانه، نان کروسان بپزید.

یکی از سخت ترین کارها در زمینه تهیه نان یا شیرینی با خمیر هزارلایه، تهیه خمیر آن است. شاید در نگاه اول ساده و جذاب به نظر برسد که از قرار دادن چندین لایه خمیر بر روی یکدیگر و ورز دادن آنها با وردنه، خمیر هزارلایه را تهیه کرد. اما باید بگوییم یکی از سخت ترین کارها در شیرینی پزی دقیقا تهیه خمیر هزارلایه است.

این روزها برندهای متفاوتی دست به تولید خمیر هزارلایه و فروش آنها زده اند. با این کار فرایند تهیه و پخت انواع شیرینی و نان در کوتاه ترین زمان ممکن میشود. یکی از مواردی که در هنگام خرید خمیر هزارلایه باید به آن توجه کرد، این نکته است که اگر خمیر را برای پخت شیرینی میخواهید استفاده کنید باید از خمیری استفاده کنید که در ترکیبات خود شکر دارد. در مقابل در صورتی که میخواهید برای پخت نان یا سایر دسرها از خمیر هزارلایه استفاده کنید بهتر است در ترکیبات خمیر از نمک استفاده شده باشد.

 

تفاوت میان خمیر هزارلا، خمیر یوفکا و خمیر فیلو

به طور کلی با وجود اینکه تنوع بالایی به خصوص در زمینه شیرینی پزی و نانوایی وجود دارد، ممکن است در ابتدا برای کسانی که تخصصی در این زمینه ندارند گیج کننده به نظر برسد که میخواهند از کدام نوع خمیر یا مواد ابتدایی برای درست کردن و پخت نان استفاده کنند.

یکی از چالش های اصلی در زمینه خرید مواد لازم برای تهیه کروسان یا سایر دسرهایی که به کمک خمیر هزارلا پخته میشوند، نیز خرید خمیر آماده مورد نظر است. به همین دلیل در ادامه به توضیح مختصر سه مورد از خمیرهای مشابه که در تهیه انواع شیرینی ها و نان ها به کار میرود، پرداخته میشود.

خمیر هزارلا: خمیر هزارلایه یا هزارلا در واقع نوعی از خمیر است که از ترکیب آرد گندم، مقدار کمی نمک، بیکینگ پودر، کره، تخم مرغ، آب خنک و وانیل تهیه میشود. در تهیه خمیر هزارلا بعد از اینکه مواد با نسبت درست ترکیب شدند، با قرارگیری چندین لایه از خمیر بر روی یکدیگر و ورز دادن آن، خمیر هزارلا تهیه میشود. یکی از نکات مهم در تهیه خمیر هزارلا توجه به این نکته است که بعد از قرارگیری لایه های جدیدتر بر روی خمیر، باید در مکان خشک و خنک خمیر استراحت کند تا به بالاترین کیفیت ممکن برسد.

خمیر یوفکا:  خمیر یوفکا نوع دیگری از خمیر هزارلا میباشد که در ترکیبات خود آرد گندم، مقدار کمی نمک یا شکر، کره، تخم مرغ و وانیل دارد. این خمیر به دلیل نداشتن بیکینگ پودر یا جوش شیرین، پف نمیکند و بافت ترد و سبکی دارد. از این مدل خمیر در پخت انواع شیرینی مانند شیرینی ناپلئونی استفاده میشود.

خمیر فیلو: نوع دیگری از خمیر هزارلا که بافت لطیف تری نسبت به دو مدل قبلی دارد، خمیر فیلو است که با همان روش خمیر یوفکا تهیه شده اما به طور کلی سبک تر و نازک تر از دو مدل دیگر میباشد. همانند خمیر یوفکا این خمیر نیز در ترکیبات خود بیکینگ پودر و یا جوش شیرین ندارد. بنابراین بیشتر در پخت شیرینی هایی مانند باقلوا کاربرد دارد.

 

با خمیر هزارلا چه دسرهایی میتوان تهیه کرد؟

اگر به شیرینی پزی و تهیه دسرهای خانگی علاقمندید حتما از این موضوع اطلاع دارید که یکی از بهترین خمیرها برای تهیه شیرینی های متنوع و خوش طعم، خمیر هزالاست. این روزها از خمیر هزارلا برای تهیه و پخت شیرینی های متنوعی استفاده میشود. با توجه به شباهت هایی که در میان خمیر هزارلا، خمیر یوفکا و خمیر فیلو وجود دارد، در بسیاری از نقاط جهان برای تهیه و پخت نان و شیرینی از این خمیرها استفاده میشده است. در ادامه دستور پخت و طرز تهیه سه مدل از محبوب ترین نان و شیرینی هایی که به کمک خمیر هزارلا تهیه میشود، شرح داده شده است.

طرز تهیه کروسان

یکی از شناخته شده ترین نان های تهیه شده با خمیر هزارلا، کروسان است. در اولین مرحله از تهیه کروسان، خمیر هزارلایه آماده هومینا را در محیط خارجی قرار داده تا با دمای بیرون از یخچال هم دما شود. پس از آن خمیر را با مقداری آب ولرم و یک قاشق غذا خوری شکر ترکیب کرده و درب ظرف را پوشیده تا به خمیر استراحت کند.

در مرحله دوم بعد از به عمل آمدن خمیر، به ترکیب شیر ولرم و 4 لیوان آرد گندم الک شده، اضافه کرده و به قدری ترکیب را ورز میدهیم تا خمیر حالت چسبندگی پیدا کند. یکی از مواردی که باید در این مرحله مورد توجه قرار دهید این است که از ترکیب یکباره مقدار زیادی آرد به خمیر خودداری کنید، چرا که ممکن است خمیر به شدن خشک شود و کارایی خود را از دست بدهد.

در مرحله بعد قسمتی از خمیر را چونه میگیریم و در ظرفی در بسته به مدت یک ساعت در محیط آشپزخانه قرار میدهیم تا استراحت کند. بعد از اینکه حجم خمیر دو برابر شد، سطح مورد نظر را آرد پاشی کرده تا خمیر به آن نچسبد و با دست و وردنه شروع به ورز دادن خمیر کرده تا هوای اضافی درون خمیر گرفته شود. پس از آن خمیر را به قسمت های مساوی تقسیم میکنیم.

در مرحله بعدی هر کدام از قسمت ها را با ابعاد مشخص باز کرده و با وردنه ورز میدهیم و روی آن مقداری کره آب شده قرار میدهیم. این کار را تا لایه ی آخر تکرار میکنیم و لایه ها را بر روی یکدیگر قرار میدهیم. نکته ای که در این مرحله باید مورد توجه قرار بگیرد این است که نباید لایه آخر را به کره آغشته کرد.

بعد از قرار دادن لایه های خمیر بر روی یکدیگر، ترکیب چند لایه را درون ظرف در دار، در یخچال قرار میدهیم تا به مدت 20 دقیقه استراحت کند. بعد از آنکه خمیر به طور کامل استراحت کرد، خمیر لایه لایه را به طور یکدست با وردنه باز کرده به شکل مثلث برش میزنیم.

بعضی افراد علاقه دارند از شکلات به عنوان محتویات داخل کروسان استفاده کنند و برخی دیگر مارمالاد توت فرنگی یا آلبالو را ترجیح میدهند. محتویات مورد نظر را در وسط خمیر قرار داده و خمیر را رول میکنیم، ابتدا و انتهای خمیر را با دست فشار میدهیم تا از یکدیگر جدا نشود یا در هنگام پخت به بیرون از خمیر نشت نکند.

فر را با دمای 180 درجه سانتیگراد روشن میکنیم تا به طور کامل گرم شود. درون سینی فر کاغذ روغنی قرار داده و خمیر های کروسان را بر روی آن قرار میدهیم. در حین اینکه فر در حال گرم شدن است، به خمیرها اجازه میدهیم به مدت 15 الی 20 دقیقه استراحت کنند. بعد از آن رول های کروسان را به زرده تخم مرغ آغشته میکنیم تا در هنگام پخت طلایی شود. زمان پخت لازم برای کروسان حدودا 45 دقیقه بوده و بعد از آن لازم است تا به مدت چند دقیقه گریل را روشن کنیم تا سطح روی کروسان طلایی و ترد شود.

طرز تهیه شیرینی ناپلئونی

یکی دیگر از محبوب ترین شیرینی هایی که با استفاده از خمیر هزارلایه تهیه و پخته میشود، شیرینی ناپلئونی است که در میان فرانسویان و ایرانیان به محبوبیت گسترده ای دست یافته است. این مدل شیرینی را میتوان به شیوه های مختلفی با استفاده از فر یا درون قابلمه و بر روی گاز پخت. در اولین مرحله همانند پخت کروسان مراحل عمل آوری خمیر به کمک شیر و آب و کره باید انجام شود. بعد از اینکه خمیر به خوبی استراحت کرد، میتوان لایه هایی از خمیر هزارلا یا یوفکا را بنا به سلیقه شخصی، برش داده و درون فر قرار دهید تا به مدت 15 الی 20 دقیقه، حالت بگیرند. بعد از آن باید لایه های شیرینی پخته شده را در دمای اتاق قرار داد تا به طور کامل خنک شوند.

بعد از آن میتوانید خامه قنادی فرم گرفته را که به راحتی میتوان از قنادی ها تهیه کرد، میان لایه های شیرینی قرار داده، بر روی شیرینی به عنوان تزئین از پودر پسته استفاده کنید. بهتر است حدود یک ساعت شیرینی درون یخچال استراحت کند تا به خوبی شکل شیرینی ناپلئونی به خود بگیرد.

طرز تهیه شیرینی رول دارچینی

در این میان نمیتوان از یکی از محبوب ترین شیرینی های ایرانی چشم پوشید. در اکثر مراسم ها و اعیاد، رول دارچینی یکی از جذاب ترین و خاطره انگیزترین شیرینی هاییست که میتوانید در کنار عزیزانتان نوش جان کنید. در پخت این شیرینی بعد از عمل آوری خمیر که در پخت مرحله به مرحله کروسان شرح داده شد، خمیر هزارلایه را به تکه های مستطیلی شکل در آورده و در میان خمیر ترکیب شکر قهوه ای و دارچین را قرار میدهید، برای اینکه این محتویات از داخل رول به بیرون نریزد یا در زمان خوردن مشکلی ایجاد نکند، بهتر است محتویات در میان دو لایه خمیر قرار گرفته و بعد از رول کردن شیرینی، از زرده تخم مرغ برای ایجاد ظاهری طلایی و ترد شدن خمیر استفاده میشود. این شیرینی خوش طعم یکی از جذاب ترین و ساده ترین شیرینی هاییست که میتوان با خمیر هزارلا درست کرد.

 

در این مقاله به تشریح تفاوت های میان خمیر هزارلا، خمیر یوفکا و خمیر فیلو اشاره شد. پس از آن 3 دستور آشپزی برای تهیه کروسان، رول دارچینی و شیرینی ناپلئونی شرح داده شد. اگر کمی به آشپزی و پخت شیرینی علاقه مند باشید و بخواهید سطح آشپزی خود را ارتقا بدهید، بدون شک تمرین و تهیه هرکدام از شیرینی های ذکر شده با خمیر هزارلا میتواند جذابیت زیادی داشته باشد. همچنین اگر در کنار مشغله های دیگر خود میخواهید به تهیه شیرینی و نان بپردازید، میتوانید از خمیر هزارلا هومینا استفاده کنید تا سرعت آشپزی خود را کاهش دهید.

 

محصولات مشابه

خمیر باقلوا هومینا | خمیر بزرگ سمبوسه هومینا | خمیر سمبوسه کوچک هومینا | خمیر کروسان هومینا | خمیر یوفکا گرد | با خمیر هزارلا چی درست کنم

 

مطالب مرتبط
    تنظیمات